headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Guatemala is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland. Ten westen en noorden van Guatemala ligt Mexico, ten zuiden grenst Guatemala aan de Stille Oceaan en de landen Honduras en El Salvador. Ten oosten van Guatemala ligt de Caribische zee en het kleine landje Belize. Guatemala heeft een geografisch afwisselend landschap, in het zuiden de kustlijn met stranden die hier bestaan uit zwart (vulkanisch) zand; Guatemala heeft bijna geen mooie zandstranden. In het noorden ligt de Petén, een vlak en laaggelegen regenwoud.

 

Vroeger was dit een ondoordringbaar regenwoud, maar tegenwoordig zijn grote delen gekapt en vervangen door plantages. Daartussen ligt het hooggebergte, met hoge vulkaantoppen en vruchtbare valleien. In deze valleien liggen een aantal schitterende meren, zoals het meer van Atitlan. De hoogste top van het land is de Tajamulco vulkaan, met een hoogte van 4.420 meter.

 

Belize is het enige land van Midden-Amerika dat niet aan de Grote Oceaan ligt. Wel heeft het prachtige duikgelegenheden aan de Caribische Zee. Verder grenst het aan Mexico en Guatemala. Het land heeft geen extreme hoogteverschillen. De hoogste berg is dan ook niet hoge dan 1122 meter: Victoria Peak, gelegen in het Mayagebergte. Langs de kust ligt het op één na grootste Barrière Rif ter wereld (na Australië). De Blue Hole is een van de mooiste duikplaatsen.

 

Belize bestaat grotendeels uit ongerepte jungle, rivieren, kleine stadjes met houten huizen op palen en voor de Caraïbische kust de beroemde ‘cayes’, prachtige strandeilandjes. Denk aan houten huizen met veranda’s, geschilderd in pasteltinten, met volle waslijnen, veel oude autowrakken en Belizianen op schommelstoelen.  Verborgen in de jungle vind je vele prachtige Maya ruïnes, waarvan Lamanai een van de bekendste is. De cayes voor de kust zijn beroemd om de relaxte sfeer en de vele unieke duikmogelijkheden.

 

Hieronder beschrijvingen van vrijwel alle plaatsen in Guatemala en Belize!

 

Guatemala

Guatemala-Stad
Dit is de hoofdstad van Guatemala. De uitgestrekte stad ligt in een vallei en heeft een Amerikaans stratenpatroon. De Plaza Mayor is het centrum van de stad, met een mooi koloniale uitstraling en het nationale paleis. Ook de Centrale Markt (Mercado Central) is de moeite waard, vooral als je nog wat souvernirs wilt kopen.

 

Antigua
Antigua (‘oud’) was de eerste hoofdstad van Guatemala, maar deze stad werd in 1773 helemaal verwoest door een aardbeving waarna Guatemala Stad opgericht werd. Hierna is echter veel herbouwd en opgeknapt en de stad ademt nu een zeer relaxte, koloniale sfeer uit.
Deze schilderachtige oude hoofdstad is één van de mooiste steden in Midden Amerika. De stad ligt in een schitterende vallei, omringd door drie vulkanen. Antigua kan je het beste te voet verkennen.

 

Het merendeel van de stad is gerestaureerd en de prachtige koloniale huizen en kerken roepen een bijzondere sfeer op.
Antigua is ook een populaire stad om een cursus Spaans te volgen en dan tijdelijk bij een familie thuis te wonen. De ligging van de stad is prachtig, met uitzicht over de drie vulkanen.

 

Chichicastenango
Chichicastenango ligt op ruim 2.000 meter hoogte en is een must bij een bezoek aan Guatemala. De aparte manier waarop hier het Indiaanse geloof vermengd wordt met het katholicisme is zeer bijzonder. Elke donderdag en zondag wordt hier een grote markt gehouden waarbij indianen uit de omliggende dorpen naar ‘Chichi’ komen om hun waren te verkopen.

 

Meer van Atitlan / Panajachel
Het dorpje Panajachel ligt prachtig aan het 1.500 meter hooggelegen meer van Atitlan. Het meer is een volgelopen vulkaankrater, en de toppen van de vulkanen spiegelen prachtig in het helderblauwe water. Maak hier ook een boottocht over het meer naar één van de twaalf indianendorpen (genoemd naar de 12 apostelen) die rond het meer liggen.

 

Panajachel zelf is een sfeervol plaatsje dat in de zestiger jaren erg populair werd bij de hippies en waar ook nu nog een aantal buitenlanders wonen. Het is een aanrader om een boottochtje over het meer te maken en de dorpjes te bezoeken waar de tijd lijkt stil te staan.

 

Tikal / Flores
Flores is een stadje in de Petén, in het noorden van Guatemala. Flores ligt op een eiland in het meer van Petén en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de ruines van Tikal.

 

Tikal is volgens velen het mooiste Mayaruïne-complex van Midden Amerika. De tempels van Tikal liggen midden in de jungle en er is hier dan ook uitgebreid dierenleven. Papagaaien, tucans, apen en vossen zul je eigenlijk bijna altijd wel tegenkomen. Het is een aanrader om ‘s morgens heel vroeg één van de hoge tempels te beklimmen en dan langzaam de zon te zien opkomen boven de benevelde jungle van het regenwoud.

 

Belize

Belize-Stad
Met haar ongeveer 60.000 inwoners is dit de grootste stad van Belize. Tot 1961 was het de hoofdstad van het land, maar na de orkaan Hattie is de hoofdstad verplaatst naar het ‘veiligere’ binnenland. Vaak wordt Belize Stad overgeslagen tijdens een rondreis. Maar het heeft bezienswaardigheden die de moeite waard zijn als je meer wilt weten over de geschiedenis van Belize. De meeste huizen staan op palen langs de kust. Verder zijn er veel Britse invloeden die je terug kunt vinden in de gebouwen en sfeer van de stad. In het Museum of Belize zijn wisselende exposities te zien van de maya’s en de geschiedenis van diverse steden van Belize.

 

Belmopan
Een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Belmopan zelf is niet echt een toeristische stad en veel mensen stappen hier dan ook alleen maar op een andere bus. Op een aantal kilometer van de stad ligt het Blue Hole National Park. Dit is een ondergronds waterstelsel met grotten. Je kunt hier een wandeling maken en verkoeling zoeken in één van de vele meertjes.

 

Lamanai
Lamanai is de op drie na grootste maya ruine van Belize. Deze ruines zijn omgeven door jungle. Om er te komen reis je per boot over de New River. Dit geeft een adembenemend uitzicht op de jungle die om het ruïnecomplex heen ligt. Als je de grootste tempel beklimt kan je over de bomen heenkijken en voelt het of je ‘on top of the world’ bent.

 

San Ignacio
San Ignacio is een gemoedelijk en vriendelijk stadje midden in de jungle van Belize, in de Macal River Valley en niet ver van de grens met Guatemala. Dit kleine dorpje is het bruisende centrum voor de vele verschillende activiteiten die je hier in de omgeving kunt doen zoals ‘caving’, ‘tuben’, kanoën, paardrijden, Maya ruines bekijken en andere ‘outdoor’ activiteiten. Ook is het een leuke stop op weg naar Guatemala. In het gezellige centrum vind je een aantal barretjes en restaurants, internetcafés, souvenirwinkeltjes, een gezellige markt en een bank met pinmogelijkheden.

 

Caye Caulker
Eén van de eilanden voor de kust van Belize is Caye Caulker. Ooit een vrijwel onbewoond vissereilandje voor de kust van Belize en tegenwoordig een soort verplichte stop voor alle backpackers op weg van Tikal naar Tulum of andersom. Het eiland is klein en waar je ook bent, overal kun je de Caribische Oceaan zien en horen. De sfeer is hier gemoedelijk, de wegen bestaan uit paadjes van wit zand, er is geen gemotoriseerd verkeer, alle huisjes en hotels zijn in vrolijke kleuren geschilderd en de bevolking is nieuwsgierig, open en zeer vriendelijk. Het dorpje bestaat uit een hoofdstraat en enkele dwarsstraatjes met vele restaurants, bars, winkeltjes, duikwinkels en andere toeristische activiteiten.

 

Ondanks al deze toeristische activiteiten is de sfeer zeer gemoedelijk en vriendelijk gebleven en kun je je hier prima een paar dagen vermaken. De belangrijkste sport is natuurlijk snorkelen en duiken, in de directe omgeving van het eiland zijn vele unieke plekjes te vinden. Ook voor ervaren duikers zijn er voldoende uitdagingen zoals Hol Chan Area en de Blue Hole. ’s Avonds wordt de muziek aangezet en kun je dansen en drinken tot in de kleine uurtjes als je dat wilt. Het eiland heeft geen echt strand maar er zijn genoeg pieren en plekjes onder palmbomen om in een koele zeebries heerlijk te relaxen met een biertje. Het eiland ligt op ca. 45 minuten varen per speedboot vanuit de terminal van de Caye Caulker Watertaxi Association in het centrum van Belize Stad.

 

Hopkins
Hopkins is een klein Garifuna dorpje aan de zuidelijke kust van Belize, circa 30 minuten rijden vanaf het stadje Dangriga. De circa 1000 bewoners leven voornamelijk van de visvangst en tegenwoordig ook een beetje van het toerisme. Hopkins wordt ook wel het culturele centrum van de Garifuna bevolking in Belize genoemd. De Garifuna stammen af van de inheemse Indiaanse bevolking gemengd met de Afrikaanse bevolking. Het gevoel voor ritme van de Afrikaanse voorouders hoor je nog duidelijk terug in de muziek. Het dorpje bestaat uit twee delen, de noordelijke kant wordt Baila genoemd, het zuidelijk deel False Sitee. In de omgeving vind je de Maya Mountains en het Cockscomb National Park. Een perfecte plek voor een avontuurlijk verblijf, met prachtige witte stranden.

 

Placencia
Het dorpje Placencia ligt aan het uiteinde van een lang schiereiland met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een laguna. Het strand is hier werkelijk prachtig met mooie palmbomen in het stralend witte zand. Placencia is de laatste jaren in ontwikkeling als strandbestemming in Belize, maar het dorpje zelf is nog een chaotische verzameling van oude houten huizen in Caribische stijl. Hier vind je gezellige restaurantjes en barretjes met de typische Garifuna muziek. In de omgeving van Placencia, met name langs het lange strand ‘Maya Beach’ worden steeds meer grote, luxe resorts gebouwd. Vanuit Placencia kun je diverse trips maken naar bezienswaardigheden in de omgeving, zoals het Cocksomb Wildlife Reservaat. Hier leeft de jaguar nog in het wild, hoewel de kans dat je ze tegenkomt natuurlijk erg klein is. Wel vind je er heel veel andere wildlife.

 

Great Blue Hole
Dit is een duikplek, waar je onvergetelijke plekken kunt zien. Het was oorspronkelijk een grot, totdat deze grot 10.000 jaar geleden in elkaar zakte. Je kunt nu duiken naar stalactieten en stalagmieten. Het gat is 130 meter diep en het is, zoals de naam al zegt, een groot blauw gat!

 

Caracol
Caracol (de slak) is historisch gezien de meest belangrijke bezienswaardigheid van het Maya Rijk. Deze oude Maya stad ligt in het westen van Belize, vlakbij de grens met Guatemala en binnen het Beliziaanse deel van het Peten regenwoud. Caracol was het centrum van een van de grootste Maya rijkdommen waar tegenwoordig nog duizenden structuren overeind staan. Caracol staat bekend voor het verslaan van het Maya rijkdom Tikal, in Guatemala, samen met bondgenoot Calakmul, in Campeche (Mexico).

Reisvoorstel aanvragen
close slider