headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Guatemala & Belize

Guatemala is een klein land, maar de vele bezienswaardigheden maken het tot één van de mooiste landen in Midden Amerika. Spectaculaire (soms nog actieve) vulkanen, dichte jungle met prachtige ruines en een kleurrijke, authentieke indiaanse bevolking maken dit een perfecte reisbestemming. Samen met Mexico is Guatemala het middenpunt van de eeuwenoude Mayacultuur, één van de indrukwekkendste beschavingen van de oude tijden.

 

Daarnaast is ook nu nog meer dan 50% van de bevolking van puur Indiaans bloed. Dit maakt het een indrukwekkende en kleurrijke ervaring om in Guatemala over een lokale markt rond te lopen. Guatemala heeft de afgelopen decennia onrustige periodes meegemaakt, maar sinds 1996 zijn er democratische verkiezingen geweest en heerst er nu relatieve rust in dit prachtige Midden-Amerikaanse land.

 

Belize is na El Salvador het kleinste land in Midden-Amerika, ingeklemd tussen Mexico en Guatemala. De spreektaal is Engels en overal hoor je reggae muziek. Belize heeft slechts 308.000 inwoners waarvan de meeste niet in de officiële hoofdstad Belmopan maar in de ‘tweede’ stad Belize City wonen. Belize heette vroeger British Honduras en is jarenlang overheerst door de Engelsen.

 

Het zijn de Engelsen die aan het einde van de 19e eeuw de Spanjaarden hebben verjaagd. Het land is sinds 1981 volledig onafhankelijk, maar behoort nog steeds tot het Britse Gemenebest en op de Belize Dollar bankbiljetten vind je dan ook de beeltenis van Koningin Elizabeth terug. Ook vind je overal, zelfs in de kleinste gehuchten die slechts bestaan uit een paar houten huisjes, altijd wel een Queen Street of een Elizabeth Avenue.

 

De taal
In Guatemala is de officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen zoals K’echi, K’iche en Mam; in Guatemala is meer dan 50% van de bevolking Indiaans! In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Engels wordt echter in de drukbezochte gebieden vrijwel overal gesproken.

 

Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.
De officiële voertaal in Belize is Engels maar meer dan de helft van de mensen spreekt ook of alleen Spaans, vooral in het noorden en delen van het westen. Verder worden er hier af en toe Maya talen, Creools, Chinees en Hindi gesproken!

 

De tijd
In Guatemala en Belize is het tijdens onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer is het 8 uur vroeger dan in Nederland.

 

Eten & Drinken
Het eten in Guatemala is niet echt verfijnd en bijzonder; je zou het kunnen zien als een eenvoudigere versie van de Mexicaanse keuken. Een lokaal ontbijt bestaat uit eieren, tortilla & bonen, verder bestaat het eten ook de rest van de dag voornamelijk uit taco’s, tortilla’s, lappen vlees, rijst en bonen. Natuurlijk kun je in de grotere steden en de toeristische gebieden eenvoudig ook aan een gevarieerdere maaltijd komen bv. met guacamole, pizza, pasta of rijst. In Guatemala kun je prima koffie drinken, de koffie komt hier vandaag! Overal is het te krijgen, maar soms wel een beetje slap.

 

Het nationale bier heet Gallo (spaans voor Haan) en wordt lokaal gebrouwen.
Belize heeft geen eigen keuken, maar een mix van Engelse, Creoolse en Caribische sferen. Er wordt veel vis gegeten in Belize, maar het nationale gerecht is rijst met kip en bonen. Gebakken banaan en kokos geeft het een Caribische tintje.

 

Dit gerecht is er in allerlei vormen, van witte bonen in tomatensaus tot bruine bonen. Als ontbijt wordt vaak cake gegeten, zoals bijvoorbeeld de overheerlijke bananencake. Belize heeft een eigen biermerk (Belikin) dat erg populair is. Daarnaast wordt er ook goede, lokale rum gemaakt in Belize.

 

Festivals en feestdagen
Het merendeel van de feesten in de Mundo Maya stammen af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het plein (Zocalo) in het midden van de stad.

 

De belangrijkste feestdagen in Guatemala zijn onder andere:

 

1 Januari – Ano Nuevo (Nieuwjaar)

maart/april – Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen

1 Mei – Dag van de Arbeid

Juni – Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen

30 juni – de Dag van het Leger

15 september – Onafhankelijkheidsdag (1839)

20 oktober – de Dag van de Revolutie

1 November – Todos Santos, Allerheiligen

2 November – Dia de los Muertos, Allerzielen

25 December – Navidad, Kerstmis

 

En in Belize:

 

1 Januari – Ano Nuevo (Nieuwjaar)

Maart – Commonwealth dag

Maart/april – Goede Vrijdag

Maart/april – Stille zaterdag (de dag na Goede Vrijdag)

Maart/april – Pasen

1 mei – Dag van de arbeid

10 september – Nationale dag

21 september – Onafhankelijkheidsdag

12 Oktober – Columbus dag

19 november – Garifuna dag

24/25 december – Kerstmis

 

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook hier goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.

 

Bij reizen in Guatemala en Belize is het raadzaam rekening te houden met gewelddadige overvallen. Indien een dergelijke overval plaatsvindt, wordt geadviseerd geen verzet te bieden. Kleine criminaliteit, zoals diefstal, zakkenrollen en dergelijke, komt helaas ook regelmatig voor. Indien je met het openbaar vervoer reist, is het verstandig de bagage altijd goed in het oog te houden.

Reisvoorstel aanvragen
close slider