headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Het geldige betaalmiddel in Guatemala is de Quetzal (GTQ). Het is in Guatemala Stad, Antigua, Flores en enkele andere steden prima mogelijk om te pinnen. Voor meer informatie over de wisselkoers raden wij je aan om naar de bank te gaan.

 

Het geldige betaalmiddel in Belize is de Belize Dollar (BZ$). Er is een vaste wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de Belize dollar: 2 BZ$ is 1 US $. Heel handig, maar kijk wel even goed welke dollar er bedoeld wordt! Over het algemeen kun je met alle bankpassen bij de Belize bank terecht. Voor de actuele wisselkoers kun je hier op kijken.

 

Het is in Guatemala en Belize in de steden mogelijk om te pinnen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken. Als je er een zoekt, vraag dan naar een ‘ATM’, het woord ‘pin’ kent men niet!

 

Het kan een enkele keer gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. We raden je aan om altijd cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

 

Let op: steeds meer banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ in het buitenland kunt pinnen. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas buiten Europa kunt pinnen.


Fooien

In de niet zo toeristische gebieden is het geven van een fooi wat minder gebruikelijk, hier is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Alleen in grotere en/of chiquere hotels of restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht.
Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi, als het goed is reis je voor een vooraf afgesproken prijs!

 

Prijsniveau
Guatemala is een stuk goedkoper dan Nederland. Belize is een van de duurste landen van Midden-Amerika. Dit komt doordat het een klein land is, met een kleine economie en dus veel importartikelen. Het prijsniveau zit ongeveer gelijk aan dat van Nederland. Het is in Belize dus duurder dan in buurland Guatemala!

 

Vertrekbelastingen
Veel reiziger combineren Guatemala en Belize met Mexico, en vliegen terug vanuit Cancun in Mexico. De vertrekbelasting is dan circa 20 US $ bij vertrek van je internationale vlucht vanuit Mexico, als je tijdens je reis in Mexico het land uit bent geweest. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca. 9 US $, (onder voorbehoud van lokale wijzigingen)! Dit bedrag betaal je dus cash op de luchthaven bij het inchecken voor de terugvlucht. Als je terugvliegt vanuit Guatemala is de vertrekbelasting 15 US $ voor internationale vluchten, bij binnenlandse vluchten betaal je ca. 10 US $.

 

De vertrekbelasting in Belize is ca. 19 US $ voor internationale vluchten en ook bij vertrek per boot of per bus vanuit Belize.
Al deze bedragen zijn onder voorbehoud van lokale wijzigingen!

Contact
close slider